Ensemble

Historie

Programma

Dirigent

Musici

Gezocht

Fotos

Muziek

Zakelijk


Blazersensemble RAAK werd vijftien jaar geleden opgericht door vier enthousiaste blazers uit het Universiteitsorkest Maastricht die wel eens iets meer wilden dan alleen symfonische muziek spelen. Bovendien waren zij erg geďnteresseerd in 20e eeuwse muziek. In de loop der jaren heeft RAAK zich een geheel eigen plaats verworven in de Maastrichtse muziekwereld.

Blazersensemble RAAK heeft zich ten doel gesteld muziek voor blazers uit diverse periodes van de klassieke muziekgeschiedenis uit te voeren, maar met het accent op moderne (20e en 21e -eeuwse) muziek. Extremen in de programmering worden daarbij niet geschuwd. Vaak gaat het vaak om composities die maar sporadisch worden uitgevoerd door amateurs vanwege de moeilijkheidsgraad en/of de niet-alledaagse bezetting. Dit heeft in de loop der jaren geleid tot zeer uiteenlopende projecten (klik voor een overzicht op historie).

Het ensemble werkt sinds haar oprichting op projectbasis. Het bestaat uit een vaste kern van gevorderde amateurs en conservatoriumstudenten, aangevuld met een wisselende bezetting per project. Het streven is om ieder jaar twee programma’s uit te voeren. RAAK wordt met enige regelmaat gevraagd om koorbegeleidingen te verzorgen. In de opstartfase voerde Peter Serpenti de directie. Hij werd opgevolgd door Nico Haenen die het ensemble zeven jaar leidde. Ook Mourik Jan Heupink heeft een aantal projecten gedirigeerd. Van 2000 tot 2011 heeft Manon Meijs het ensemble geleid. Txemi Etxebarria is haar opgevolgd.

  

© Blazersensemble RAAK 2007